Belang van onze hersenen en ademhaling
Het reptielenbrein is het oudste gedeelte van ons brein en reguleert primaire instincten zoals voortplanting, overleven, stress en angst. Het vormt voor een belangrijk deel je onderbewuste systeem. Ook stuurt het onze ademhaling, hartslag en bloedsomloop aan.
Wist je dat 95% van onze dagelijkse beslissingen onbewust gaan?
Het limbische systeem zorgt voor de verwerking van gevoelens en emoties, maar is ook op zoek naar aangename ervaringen en genot (hier wordt dopamine gemaakt) en is verantwoordelijk voor sociaal gedrag. Dit deel van je brein werkt samen met het reptielenbrein en maakt deel uit van je onderbewuste systeem.
De neocortex is bij de mens ontwikkeld en is verantwoordelijk voor intelligente functies zoals logica, ratio en creativiteit. Dit hersendeel staat gelijk aan ons bewuste systeem.
In de prefrontale cortex vinden de meest complexe geestelijke en cognitieve processen plaats. Dit gedeelte van je brein helpt je plannen, abstract te denken, je omgeving in te schatten en controle uit te oefenen over je eigen gedachten. Ook dit hersendeel werkt vanuit ons bewuste systeem.
Onbewuste en bewuste systeem
Vraag jij je wel eens af waarom je doet wat je doet, denkt wat je denkt en voelt wat je voelt?
Wees gerust… dit komt door je reptielenbrein. Dit is het oudste gedeelte van onze hersenen en is verantwoordelijk voor ons onbewuste systeem. Dit onbewuste systeem werkt razendsnel. Wel een miljoen keer sneller dan ons bewuste systeem. De neurowetenschap heeft bewezen dat keuzes vanuit het reptielenbrein en limbisch systeem vaak leidend zijn. Daarna gaat de neocortex (ons meest recent ontwikkelde brein: ook wel mensbrein) er een reden bij bedenken waarom we doen wat we doen.
Ons onderbewuste en bewuste systeem werken met elkaar samen. Het is nu NIET zo dat ons reptielenbrein het voor het zeggen heeft. Ons bewuste brein kan ook ingrijpen op deze automatische processen als je je hiervan bewust bent!
Ons reptielenbrein is evolutionair gezien bezig met onszelf beschermen, voedselvoorziening (beloning), gevaar afwenden en in de comfortzone blijven. Zodra deze basisbehoeften onder druk komen te staan, kan ons reptielenbrein zorgen voor gevoelens van angst, onrust en stress. Dan is het bijvoorbeeld lastig om niet te snoepen (= belonen), durf je geen nieuwe dingen te ondernemen of blijf je eerder hangen in diezelfde gedachtes en gedragingen.
Borst- en buik/flank ademhaling
Bij de borstademhaling (1) ademt u in door de neus, gaat de borstkas
omhoog en wordt groter en ademt u weer uit door de neus
Bij buik/flank ademhaling (2) ademt u in door de neus, ziet en voelt u uw buik opbollen en ademt u weer uit door de neus.
Ademhalingsoefening box breathing
De naam zegt het al: Box. Dus een kubus. Deze ademhalingsoefening is kort, krachtig en een zeer efficiënte ontspanner. Zelfs navy seals gebruiken deze oefening. Het effect is:
Je ademt 4 seconden in, houdt dan je adem 4 seconden vast, ademt weer 4 seconden uit en houdt weer 4 seconden vast. In dit patroon adem je een tijdje door. Kijk of het je lukt om dit alleen door de neus te doen.
TAKE HOME MESSAGE: ONBEWUST NAAR BEWUST: BEWUST EEN AANTAL HANDELINGEN VERANDEREN (DOE EENS MEER DINGEN MET JE NIET-VOORKEURS HAND), GA NIEUWE DINGEN LEREN, STAP UIT JE COMFORTZONE…
Een bewuste ademhaling heeft een positieve invloed op allerlei lichamelijke en geestelijke processen. Je kunt…
Het is misschien wel de belangrijkste zenuw in ons lichaam! Waarom? Omdat deze zenuwbaan zorgt…